dinsdag 31 augustus 2010

Het Redeplein.

Het Redeplein, ook wel het Meerpaalplein genoemd, is een van de leegste plekken die Dronten heeft. Het is een groot plein, net voor het centrum, waar meestal niks gebeurd en wat een onaantrekkelijke uitstraling heeft.

Soms gebeurd er wat op het Meerpaalplein, zoals ik deze altijd heb genoemd. Denk aan een spectaculair evenement zoals een kofferbak verkoop. Of misschien zelfs nog leuker dan dat is een kermis.
De Rede heeft een poging gedaan tot terrasjes neerzetten aan de rand van het Meerpaalplein. Dit loopt voor geen meter, aangezien niemand graag aan de ene kant auto's ziet en aan de andere kant een leeg plein.
De gemeente heeft nu plantenbakken neergezet. Grote, lompe gevaartes met nepkiezels als bodem, waar dan een soort boom uit groeit. Deze hebben van dichtbij evenveel uitstraling als het plein zelf, wat niet echt positief is. Gelukkig kan je er altijd nog foto's van maken, waardoor de afstand die er dan is enige uitstraling lijkt te geven.

Het Meerpaalplein heeft een mooie, even ondergrond. Dit maakt het perfect om op te skateboarden of longboarden. Ook zie je regelmatig voetballers. Natuurlijk lijkt het dat of het heel actief is, als je maar elke zoveel seconden wilt uitwijken voor objecten die je kant op komen.

's Avonds is het Meerpaalplein het perfecte voorbeeld van het meest lelijke plein ooit. De enige sfeer die er hangt is in augustus, als de Meerpaaldagen in volle gang zijn. Buiten de Meerpaaldagen om wordt het als het donker valt vooral gebruikt door jongeren die aan de kant staan om samen een joint te kunnen roken.

Als er eens iets wordt georganiseerd komt dit een aantal weken van te voren herhaaldelijk in elke Flevopost te staan. De strekking van het bericht komt niet veel verder dan 'Er gebeurd iets in Dronten. Hier MOET je heen. Als je dit mist mis je DE NIEUWSTE RAGE die LANDELIJK EEN RAGE IS. WIL JE ALSJEBLIEEEEEFT KOMEN?'
Als het evenement dan voorbij is staat er een foto in de Flevopost van mensen die er een beetje verveeld bijstaan, maar er wel zijn. Het bericht daaronder is iets als 'HET WAS HET SUPERBESTEGROOTSTESUCCES en als je er niet was DAN HEB JE IETS GEMIST WAT HELEMAAL TOP WAS.'
Soms vraag ik me af waarom deze berichten nog worden geschreven. Ik weet het, zoveel gebeurd er niet in Dronten, maar dat lijkt mij geen reden om te overdrijven. Misschien kan de Flevopost bij het volgende topevenement eens de bezoekers om hun mening vragen, in plaats van de organisatoren?

Als er dan eens iets leuks wordt gehouden is het vaak een 'eens maar nooit weer' actie. Vaak komt dit door tegenliggende bezoekersaantallen, die eigenlijk niet verrassend waren; of het komt door geldgebrek, wat geen excuus is want het hoeft helemaal niet zo duur.

Een jamsessie op het Meerpaalplein, wat een geweldige kans is voor muzikanten om elkaar te leren kennen en voor omstanders om te zien hoe muzikaal Dronten is?
Een paar aangrenzende partytenten met leuke decoratie, terrasjes en verwarming in de winter om de zomer te vieren?
Een hoop terrasjes, barbecues en goedkope prijzen om een gezellige dorpsbarbecue te houden?

Zo moeilijk is het niet om een idee te bedenken waar je voor weinig geld veel mensen op af kan laten komen. Echt niet. Kijk maar naar de autoshow van Tuningfreaks. En als je nou slim bent zorg je dat er vaste tijden en data zijn, zoals elke eerste vrijdag van de maand, of van de even maanden. Dit geeft mensen regelmaat en duidelijkheid. Iets wat we ook met de koopzondagen moeten doen, willen deze ooit mensen trekken.

En voor de uitstraling als er niks gebeurd? Bouw tenminste een houten frame heen om de metalen plantenbakken. En iets van verlichting in de avonden, zoals ledlampjes in het plein zelf. Misschien een paar leuke verplaatsbare winkeltjes, al is het maar een snack- en krantenkiosk.

In plaats van dingen proberen en dan falen zou de gemeente eens aan hun vrienden en kennissen moeten vragen wat die er willen zien. De meeste hebben verrassende ideeën. En zodra je weet dat velen het een goed idee vinden dan faal je minder snel.

Want nu heeft het de uitstraling van een lege parkeerplaats.

2 opmerkingen:

Paul Vermast zei

Hey Maaike,

Je kritiek is bekend en voor een deel terecht. Daarbij komt dat je ideeën leuk zijn.

Een aantal dingen gaan gebeuren al moet de gemeente nog wel even zoeken naar het geld. Maar het is de bedoeling dat er een (verplaatsbare) muziektent komen en een paar kiosken. Mogelijk zelfs een waterelement. Dus iets met water dat uit het plein omhoog spuit.

Maar voor de activiteiten is er gewoon een groepje inwoners nodig dat die dingen wil organiseren. De gemeente zal dan wel willen meewerken om daar vergunning voor af te geven. Maar het zelf organiseren is geen taak van de gemeente en dat zou ik ook erg onwenselijk vinden. We zijn als lokale overheid geen evenementenbureau tenslotte.

Maar probeer een paar mensen te vinden die met je willen meedoen en ga wat organiseren, mijn steun heb je ;-)

Groeten,
Paul

Unknown zei

@Paul

Leuk dat de gemeente ook echt wat aan de uitstraling ervan wilt doen. Verbazend dat dit niet bij de aanleg ervan is gedaan.

Ik snap dat de gemeente de activiteiten niet moet gaan organiseren, maar toch zouden ze er wel een bepaalde hand in kunnen hebben. Als bijvoorbeeld de gemeente nou een 'Beste idee voor het Redeplein' wedstrijd houd, waar iedereen een evenement mag insturen om op het Redeplein te houden, waar via bijvoorbeeld een Flevopost op gestemd kan worden en degene met de meeste stemmen een lichtelijke subsidie krijgt om dit te doen. Al gaat het maar om 100 euro als startbedrag. Of iets anders wat kan helpen dit evenement te realiseren?

Ik denk dat de meeste mensen zelf niet doorhebben dat ze met een goed plan er iets kunnen neerzetten. Een gemeente zou er goed aan doen om dit duidelijker te maken. Als dat tenminste wel wenselijk is. ;)

Groeten,
Maaike