maandag 30 augustus 2010

Weg is weg.

De VVV sluit vanaf 1 september zijn deuren. Tenminste, dat is wat ik in de Stentor lees, wat meestal wel redelijk betrouwbaar is. Nu heb ik zelf niks te maken met de VVV, ik weet dat het zich in de Meerpaal bevind en grotendeels gericht is op toerisme. Ik zou niet eens kunnen zeggen waar VVV voor staat. Nu gaat het me ook niet om het sluiten van de VVV, maar om het SLUITEN van.

Terwijl de politiek zich druk maakt over het wel of niet vermeerderen van de koopzondagen zie je winkel na winkel en plek na plek verdwijnen. Waar eerst de Clay-CD zat is nu een babyspullenwinkel, waar eerst een tassenwinkel zat is nu een lege ruimte, waar eerst een bioscoop was zijn nu lege zalen. Waarom wordt er zoveel aandacht aan koopzondagen besteed, terwijl de aandacht beter zou kunnen gaan naar hoeveel plekken er wel niet failliet gaan of ermee stoppen.

Hoe kan het dat we liever naar Lelystad gaan om een film te pakken dan in Dronten toen de bioscoop nog draaide? Hoe kan het dat vele particuliere winkels in het centrum niet rond weten te komen? Hoe is het zo ver gekomen dat een VVV besluit dat het het niet waard is om verder te gaan?

De plekken die Dronten een beetje de moeite waard maakten, die Dronten probeerde te promoten als leuk dorp (ook voor toeristen), die Dronten een eigen karakter gaven zijn stuk voor stuk aan het verdwijnen.

Leg mij eens uit hoe dat komt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoe komt het?
Vroeger deden de burgers het zelf. De Meerpaal was toen nog een ontmoetingscentrum, en geen (verlieslijdende) commerciele instantie. De gemeente probeert de rol van over te nemen van de initiatiefrijke burgers, helaas zonder veel succes. De dorpshuizen die burgerinitiatieven moeten ondersteunen, werken bureacratisch en belemmerend. Voor de gezelligheid zoeken we het dus elders. Jongeren die hier zijn geboren en opgegroeid verlaten de provincie en de nieuwe bewoners voelen zich nog vooral Amsterdammer of Rotterdammer.
De VVV is een typisch voorbeeld dat er niet wordt gekeken naar de behoefte. Alle toeristen zitten bij het Veluwemeer, en gaan niet naar de Meerpaal. De Meerpaal is geen ontmoetingsplek meer voor bewoners, maar een centrum voor (gesubsidieerde) commerciele activiteiten. Hiermee verliest Dronten de binding in de maatschappij en daarmee zijn eigen karakter.