woensdag 4 augustus 2010

Gedachten over Dronten

De vraag werd me gesteld: heb ik concrete plannen wat er in Dronten voor de jeugd moet veranderen. Nu zou ik veel kunnen roepen wat niet haalbaar is, want hoe je het went of keert, Dronten blijft een dorp en daar moet je rekening mee blijven houden. Toch is er een hoop wat gedaan kan worden om de jongeren, vooral de studenten, hier met plezier te houden of laten terugkeren.

Laten we beginnen met het uitgaan in Dronten. Iedereen houd wel van uitgaan. De een gaat naar een kroeg, de ander kiest liever een discotheek of een café en weer anderen gaan graag naar concerten. In Dronten is het hele uitgaansleven vooral gecentreerd rond twee vrije plekken en een paar verenigingen en stichtingen. Voor zover ik weet is alleen Café de Overkant beschikbaar om heen te gaan als je geen entree wilt betalen en nog geen achttien bent. Dit houd ook in dat met vrienden van zeventien dat je enige keuze is. Verder hebben we nog La Vie, wat wel 18+ is, maar gratis is om binnen te stappen.
De Danskelder, zoals dat een jaar terug nog wel heette, vroeg entree. Ik heb geen idee of het nog bestaat. Kan je nog uitgaan in de Rede?

Verder heb je een paar plekken waar je lid van moet worden. Alleen Cultus en Nirwana komen zo snel in mijn hoofd op. Wat ik van Nirwana weet is wat ik over Cultus heb gehoord; een ons kent ons groep waar je als vreemdeling snel weggekeken wordt. Niet echt een plek waar je dus graag heen gaat als je nog geen stamgast bent.

Het uitgaan in Dronten is dus minimaal. Er is weinig te doen, weinig keuze en velen gaan hierdoor naar anderen steden toe, willen ze eens goed stappen. Dit is ook een slechte optie als je geen slaapplek regelt, want zelfs in de weekenden gaat de laatste bus vanuit Lelystad om 12 uur, rond diezelfde tijd is het ook vanuit Kampen en Harderwijk. Het drijft je dus snel weg van Dronten, wil je echt iets doen.

Nu vraag ik me dan toch af wat er in de Meerpaal gebeurd? We hebben daar meerdere zalen, zalen die vaak leegstaan. Zalen die met een bar en een paar goedkope bandjes zo als uitgaansgelegenheid kunnen dienen voor de jeugd. Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn en al helemaal niet duur. Jongeren maakt een naam weinig uit, het maakt ze uit wat hun vrienden doen. Krijg je vijf mensen zo ver ergens entousiast over te zijn, dan zullen ze anderen aansteken en zijn het er snel vijftig. Als je mensen samen hebt en ergens enthousiast over hebt kan je veel bereiken en doen. Vooral bij jongeren gaat dit al snel zo.

Buiten het nachtleven om is er nog minder te doen in Dronten. Overdag hebben we een centrum, maar niet ongelimiteerd geld, waardoor niemand hier zijn dagen wilt invullen. Een skatebaan is nergens te bekennen, terwijl zoiets juist een plek is waar je mensen samen brengt, waar makkelijk controle over te houden is. Zorg voor wat banken, vuilnisbakken, goed asfalt en een plek waar de mensen kunnen hangen zonder elkaar lastig te vallen. Goede verlichting houd het criminele gedrag een beetje aan de kant, want dealers zoeken liever een donkere omgeving op.
Een paar extra terrassen op het Redeplein zouden ook geen kwaad kunnen, jong en oud houd hiervan. Het brengt een vrolijkere sfeer in de stad. Waarom dat nog niet gebeurd kan ik niet begrijpen, is het de gemeente die dit afkeurt of de gelegenheden zelf die het teveel moeite vinden?
Dat de bioscoop gesloten is ook een schande. Mensen gingen naar Lelystad voor de film toen deze nog open was. In plaats van te kijken wat er mis was en dus veranderd kon worden, zijn ze het maar helemaal gaan sluiten. De Meerpaal snapt er helemaal niks van. De Meerpaal kan het hart van Dronten worden, maar doet dit niet.
WK op de open plaats in de Meerpaal? Nope. Helemaal niks deed onze gemeente hieraan, terwijl ook dit amper moeite zou hebben gekost. Een mooi scherm, tafeltjes, stoeltjes, de tap open en hapjes verkopen, goedkoop en efficiënt.

Wat er mis is in Dronten? Er wordt te weinig gedaan voor samenhorigheid. Eens per jaar de Meerpaaldagen werkt net als het WK, we voelen ons een weekend Drontenaar en zodra het afgelopen is beginnen de roddels en de haat weer. Dit jaagt mensen die hier opgroeien weg, dit stuurt ze naar een plek waar ze wel een samenhorigheidsgevoel kunnen vinden. En dat bereik je niet met een kofferbak verkoop, dat bereik je niet door na een slecht draaiend project te roepen 'Dit loopt slecht dus we kappen het af,' dit kost tijd en moeite. Samenhorigheid is vertrouwen, vertrouwen doe je pas als je weet dat het goed is, als je de gezichten kent.

Als Dronten de jeugd hier wilt houden of laten terugkeren, als Dronten wilt dat mensen zich als Drontenaar zien, dan moeten ze zorgen dat er meer gebeurd, dat de jeugd Dronten leert kennen en beschouwen als een gezellige en veilige plaats; als thuis.

Geen opmerkingen: