zondag 26 september 2010

Saai en duur?

Ik volg net op Twitter een discussie over de overheidsvormen. Uiteindelijk wordt het punt aangehaald dat burgers er niks om geven hoe dit zit, maar alleen om de kosten geven. In plaats van me in de discussie te mengen, waar ik nu geen tijd voor heb, schrijf ik snel mijn gedachten hierover neer op dit blog.

Al mensen mij vragen wat het Waterschap doet, of de Provinciale Staten, of zelfs de gemeente dan kunnen ze een antwoord verwachten waar zelfs ik niet helemaal zeker van ben. Het is allemaal een chaotisch systeem waar je, als je erbuiten staat, weinig mee te maken denkt te hebben.

Nu gaat het me vooral even om de gemeente, die inderdaad ver van de burger af staat op persoonlijk niveau.
Laatst kwam ik erachter dat de groengekleurde bladzijde in de Flevopost geen reclame was, maar iets met een naam als 'Gemeentenieuws'. Terwijl ik de Flevopost al behoorlijk lang lees, viel het me pas op toen ik er echt op ging letten.

Dit is ook het gevoel wat de meeste burgers naar een gemeente hebben. Een saaie bladzijde in de krant die als reclame aangezien kan worden. Iets wat een en al zakelijk is. Vergunningen, belastingen en verboden; de woorden waaraan mensen denken als je het over de gemeente hebt.
Tegenwoordig probeert de gemeente zichzelf meer en meer op de kaart te zetten als iets wat dicht bij de burger staat. Op deze manier gaan mensen er al snel anders naar kijken. Toch heeft niet iedereen het internet gevonden en hebben nog minder mensen oprecht interesse hierin.

Ja, burgers geven alleen om de kosten. Zolang de gemeente alleen bestaat uit mensen die in en uit een gemeentehuis lopen zal dit ook zo blijven. Zolang het Waterschap een foldertje is wat je eens in de zoveel maanden in de brievenbus aantreft maakt niemand zich hier druk om. Zodra de Provinciale Staten alleen maar een van de vele verkiezingen is weet niemand hoe dit zit.

Ik mis de opinieartikelen van politiek geïnteresseerden en betrokkenen in de Flevopost. Ik mis de politieke partijen die ook buiten verkiezingstijd iets van zich laten zien, buiten de media om. Ik mis de rondleidingen in het gemeentehuis, want hoe groot dat ding ook is, verder dan de balie waar ik mijn ID kon ophalen ben ik niet gekomen (Waarom doen middelbare scholen dit niet met maatschappijleer? Ze gaan wel naar de tweede kamer).

Zolang de bestuursvormen voor burgers puur zakelijke dingen zijn waar ze toch niks mee te maken hebben, geen contact mee hebben en alleen af en toe een stukje reclame over zien; hoe verwachten mensen werkzaam in deze bestuursvormen dan dat de burger geïnteresseerd is?

En voor degenen die wel hun best doen de burger te betrekken in wat er gebeurd: Goed bezig en ga zo door!


(Ik heb door dat de inhoud afwijkt van de oorspronkelijke intentie. Ik schrijf voor ik denk.)

1 opmerking:

Erwin zei

De gemeentepagina is slecht leesbaar, het is meer een verplicht nummertje omdat bepaalde beslissingen nu eenmaal ter inzage gelegd moeten worden.
De lokale politiek is voor de meeste mensen te saai, ze zien niet waar het hun belangen raakt, daarom is de publieke tribune tijdens gemeenteraadsvergaderingen meestal leeg.
Op maandag 4 oktober is er een klankbordbijeenkomst waar burgers kunnen meepraten over het bomenbeleid. Daar zou veel belangstelling voor zijn, maar echte inspraak zal er niet van komen. Er ligt al een kant-en-klaar beleidsplan (geschreven door extern adviesbureau) en voor de vorm mogen we als burgers ook ons zegje doen. Kortom: de gemeente wil liever geen betrokken burgers en de burgers vinden het maar saaie vergaderpraatjes.
Je bent zelf (als jongere) een grote uitzondering op de regel, voelden er maar meer jongeren dezelfde betrokkenheid en interesse. Ik zou zeggen kom a.s. maandag om 19:30 naar de Raadszaal, Je zal in ieder geval iets meer zien van het Stadhuis dan alleen de balies.